Fii la curent
Activează notificările și fii primul care află despre noile noastre articole, jocuri și teste.

Ce beneficii ne aduc emoțiile negative și cum ne pot fi ele de folos?

Toate emoțiile fac parte din experiența noastră umană. Este normal să experimentăm atât emoții pozitive, cât și negative. Dar în zilele noastre, datorită rețelelor de socializare și imaginilor postate pe acestea, toată lumea pare pozitivă și fericită.

Da, emoțiile negative nu sunt plăcute, dar ele totuși există dintr-un motiv oarecare. Deci, ce beneficii ne aduc emoțiile negative?

Ce beneficii ne aduc emotiile negative

Noi plângem, ne îmbrățișăm, ne certăm, ne mângâiem, ne mândrim și ne apărăm pe baza nevoilor noastre. Viața nu este perfectă, de ce ne așteptăm ca emoțiile noastre să fie perfecte? Emoțiile negative pot fi niște ”profesori” buni, dacă le asculți, în loc să încerci să le eviți.

În plus, emoțiile negative pot motiva un comportament mai productiv. Dacă sunt direcționate într-o direcție pozitivă, ele pot aduce schimbări mari și bune. Cel mai bine este să înveți să-ți recunoști emoțiile, astfel încât să le poți folosi în avantajul tău.

Emoțiile negative sunt ca niște indicatori

Emoțiile negative ne avertizează cu privire la potențiale probleme sau pericole, atrăgându-ne atenția la ceea ce trebuie să schimbăm sau să rezolvăm. Ele pot fi de ajutor atunci când încerci să le folosești ca indicatori. Aceste emoții îți pot influența deciziile și te pot stimula la acțiune.

Vinovăția ne poate motiva să facem lucruri bune și să luăm decizii benefice nu doar pentru noi, ci și pentru cei din jur. Cercetările arată că liderii predispuși la vinovăție au fost calificați, ca fiind mai înțelegători și mai generoși. Ei iau în considerare și nevoile altora.

Îngrijorarea ne poate îmbunătăți capacitatea de a rezolva problemele pe care le avem. În așa mod mintea noastră caută soluții pentru a ieși din situații periculoase sau neplăcute.

Furia sau iritarea ne poate motiva să acționăm. Multe schimbări mari au loc în viață datorită unor reacții la o nedreptate sau o situație neplăcută. Latura bună a furiei este curajul și îndrăzneala. Dacă această emoție te face să vorbești atunci când nu te simți confortabil, ea reprezintă o forță vrednică.

Dezamăgirea. Când nu primești ceea ce te aștepți de la munca pe care o faci, de la oameni sau chiar de la tine, te poți simți trist și dezamăgit. Dar dacă această emoție este îndreptată în direcția corectă, atunci poate fi un început bun pentru ceva nou. Când înțelegem de ce anume suntem nemulțumiți, atunci este mai ușor de schimbat acest lucru. Dezamăgirea te poate ajuta să accepți ceea ce este și apoi te poate motiva la acțiune.

Exemplu cum emoțiile negative ne pot fi de folos:

Andreea vrea să învețe să gătească un tort delicios. Și deja pentru a treia oară nu-i reușește să coacă tortul așa cum a dorit. Andreea se simte dezamăgită din motiv că nu a atins rezultatul așteptat. Dar, în loc să renunțe, ea a început să caute sfaturi pe internet. Astfel ea a înțeles că problema era în temperatura greșită a cuptorului. După ce a setat temperatura corectă, Andreea a început să gătească torturi foarte delicioase, așa cum și-a dorit de la început.

Din acest exemplu putem concluziona, că emoțiile negative pot avea un impact pozitiv asupra noastră, dacă reacționăm adecvat la ele.

Concluzia

Emoțiile negative nu sunt plăcute. Dar utilitatea și valoarea lor este că ele îți pot atrage atenția atunci când ceva nu merge bine și, în cele din urmă, pot duce la o schimbare mai bună. Noi avem nevoie de indiciile pe care ni le oferă emoțiile negative pentru a vedea unele situații mai clar. Lasă-ți emoțiile să colaboreze cu gândurile tale raționale pentru a face o alegere mai bună pentru tine.


Dacă ți-a plăcut nu uita să distribui și prietenilor. La fel îți recomandăm să citești și: ”5 sfaturi utile pentru cum să citești mai bine oamenii”

Distribuie
Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată

Niciun comentariu

Aici încă nu sunt comentarii, deci tu poți fi primul.