Fii la curent
Activează notificările și fii primul care află despre noile noastre articole, jocuri și teste.

10 curiozități din fizică. Lucruri interesante despre cer, Soare, apă și altele

Pentru mulți dintre noi, fizica era sau mai este, un obiect plictisitor, deoarece adesea aveam de-a face cu formule complexe și probleme lungi de rezolvat. Dar această știință nu merită o astfel de impresie față de ea din cauza unor formule sau din cauza unor profesori morocănoși.

Fizica este știința, care studiază universul în care trăim, așa că merită să învățăm despre regulile și legile acestui univers. Mai jos am strâns câteva lucruri interesante din fizică care cu siguranță îți vor schimba părerea despre această știință:

1. Cerul este albastru, deoarece culoarea albastră care vine de la soare este dispersată mai puternic de atmosfera noastră, decât alte culori. Lumina solară, care o vedem ca fiind de culoare albă, de fapt, constă din mai multe culori, cum ar fi: roșu, oranj, galben, verde, albastru, indigo și violet. Când lumina soarelui ajunge în atmosferă, din cauza moleculelor de gaz, cum ar fi oxigenul și nitrogenul, ea se împrăștie în toate direcțiile. Și din motiv că culoarea albastră, la fel ca și culoarea violetă, are o lungime de undă mai scurtă, ea este dispersată mai puternic spre deosebire de celelalte culori. Prin urmare, atunci când privim spre cer, mai multă lumină albastră ajunge în ochiul nostru și de aceea noi vedem cerul ca fiind albastru.

Apropo, culoarea violetă este dispersată chiar mai puternic decât culoarea albastră, dar din cauza că ochii noștri sunt mai sensibili la culoarea albastră, vedem cerul albastru, nu violet.

explicație de ce cerul este albastru

2. La răsărit și la apus vedem Soarele roșu, deoarece în aceste cazuri lumina soarelui cade pe Pământ sub un unghi foarte mic, iar distanța pe care trebuie să o parcurgă prin atmosferă pentru a ajunge la noi este mult mai mare decât la miezul zilei. Prin urmare, majoritatea culorilor cu lungimea de undă mică, cum ar fi albastru și violet, sunt dispersate în atmosferă, iar la ochiul nostru ajunge mai mult roșu, oranj și galben.

explicație de ce la apus și la răsărit soarele este roșu

3. Noi putem vedea obiectele transparente, deoarece ele refractă lumina. În imaginea de mai jos putem vedea cum din cauza că paharul refractă lumina, creionul care se află în spatele acestui pahar arată distorsionat. Din acest motiv creierul nostru poate „observa” acest pahar, chiar dacă ar fi ideal de curat.

creionul arată distorsionat din cauza că paharul refractă lumina

4. În Marea Moartă nu te poți îneca. Datorită faptului că Marea Moartă are o densitate extremă, din motiv că apa din ea conține o concentrație foarte mare de minerale și săruri, este posibil să plutești fără ca să înoți.

un om plutește în Marea Neagră fără ca să înoate

Salinitatea Mării Moarte depășește de 8 ori salinitatea Oceanului Atlantic, de 15 ori a Mării Negre și de 40 de ori salinitatea Mării Baltice.

5. Toți oamenii din lume ar putea încăpea într-un cub de zahăr. Acest lucru se datorează faptului că 99.9999999999996% din atomi este spațiu gol. Deci, dacă am putea elimina tot spațiul gol din atomii noștri, atunci omenirea (toți cei 7.9 miliarde de oameni) ar putea încăpea în volumul unui cub de zahăr, care va cântări aproximativ 500 de milioane de tone datorită densității extrem de mari.

toți oamenii din lume ar putea încăpea într-un cub de zahăr

6. La viteza de 80 de kilometri pe oră, jumătate din combustibilul pe care îl consumă automobilul este necesar doar pentru a învinge rezistența aerului.

7. Vântul are umbră. Vântul poate arunca umbre, pur și simplu noi nu le putem vedea cu ochiul liber, fără dispozitive speciale.

vântul aruncă umbre

8. Sunetul poate genera căldură. Undele sonore aproape întotdeauna generează puțină căldura atunci când sunt absorbite. Așa că data viitoare când vrei să-ți încălzești ciorba, pur și simplu strigă la ea 🙂

9. Porumbeii se pot întoarce acasă, folosindu-și capacitatea lor de a simți câmpul magnetic al pământului. Datorită acestei abilități uimitoare, porumbeii au fost folosiți pentru a transmite mesaje încă din Egiptul Antic.

În 1875 au avut loc primele curse cu porumbei în Statele Unite. Acest sport a devenit mai târziu popular în întreaga lume.

Trimiterea unui mesaj cu ajutorul unui porumbel
Trimiterea unui mesaj cu ajutorul unui porumbel în timpul Primului Război Mondial. © Swiss Federal Archives

10. Densitatea apei depinde de temperatura ei. Densitatea maximă este atinsă la temperatura de +4 grade Celsius. Iar gheața plutește deasupra apei, deoarece ea are o densitate mai mică în comparație cu apa în stare lichidă.

gheața plutește deasupra apei
Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată

Niciun comentariu

Aici încă nu sunt comentarii, deci tu poți fi primul.