1. Paradoxul crocodilului
Un crocodil răufăcător îți răpește fiul și promite să-l întoarcă doar dacă ghicești ce va face cu el. Să zicem că crocodilul în ciuda faptului că este răufăcător este, și cinstit și se va ține de cuvânt. Cu ce se va termina totul dacă tu ai ghicit că crocodilul nu îți va întoarce fiul?
2. Paradoxul Pinocchio
Știm cu toții că nasul lui Pinocchio crește atunci când minte. Ce se va întâmpla dacă Pinocchio va spune „acum mi se va lungi nasul”? Dacă nasul va crește, atunci reiese că Pinocchio a spus adevărul și nasul nu trebuia să crească. Dar dacă nasul nu va crește, atunci reiese că Pinocchio a mințit și acest lucru ar fi trebuit să ducă la creșterea nasului.
3. Paradoxul navei lui Tezeu
Nava lui Tezeu este un paradox, care poate fi formulat în felul următor: „Dacă toate părțile constitutive ale obiectului original au fost înlocuite, va rămâne obiectul același obiect?”
Explicăm: Să presupunem că avem o navă din lemn. Să o numim nava lui Tezeu. Cu timpul, nava începe să putrezească și tu schimbi plăcile una după alta, cu plăci identice doar că noi, până când nu mai rămâne nici o placă inițială. Și acum întrebarea: Este această navă aceeași navă a lui Tezeu sau este deja o altă navă?
4. Paradoxul cunoștințelor
”Cu cât ştii mai mult, cu atât îţi dai seama că ştii prea puţin.” – George Călinescu
Adică cu cât mai multe afli, cu atât mai bine înțelegi cât de puține știi. De fiecare dată când începi să înțelegi un lucru mai bine, acesta creează mai multe întrebări decât răspunsuri.
5. Paradoxul jumătății
Să zicem, că vrei să ajungi la frigider. Pentru a ajunge la frigider, trebuie mai întâi să depășești jumătate din drum, iar pentru a ajunge la jumătatea drumului, trebuie mai întâi să depășești jumătate din jumătatea drumului și așa mai departe până la nesfârșit. Se pare că nu ajungem niciodată la frigider, dar oricum ne îngrășăm 🙁
6. Paradoxul săgeții
Paradoxul săgeții sau săgeata lui Zenon este un paradox, care ne arată că orice mișcare este imposibilă. Cu alte cuvinte, nu există mișcare sau deplasare.
Paradoxul constă în următoarea: dacă îți prinzi privirea într-un anumit moment din timp pe o săgeată zburătoare, atunci, în acel moment, aceasta stă nemișcată. Dacă în fiecare moment săgeată stă nemișcată, iar timpul este compus din momente, în care lucrurile stau nemișcate, reiese că mișcarea este imposibilă.
Iar pentru sfârșit, un paradox amuzant cu brânză
Mai multă brânză – mai multe găuri, mai multe găuri – mai puțină brânză, deci cu cât mai multă brânză – cu atât mai puțină brânză?
Ți-a plăcut? Atunci ne vei ajuta mult, dacă o să distribui și prietenilor!
La fel îți recomandăm să vezi și ”Câteva lucruri interesante și pozitive, care te vor face să zâmbești”
Niciun comentariu
Aici încă nu sunt comentarii, deci tu poți fi primul.