Este oare perfecționismul o trăsătură de personalitate negativă? Semne care arată că ești perfecționist

Pentru a vedea dacă perfecționismul este o trăsătură negativă, mai întâi ar fi bine să înțelegem ce nu este perfecționismul. Oamenii de obicei leagă această trăsătură de personalitate cu standarde înalte, atenția la detalii și cu tendința sănătoasă spre perfecțiune. Este posibil să ai standarde înalte și fără a fi „perfecționist”. În rândul antreprenorilor, tendința spre perfecțiune este ceea ce îi ajuta să creeze companii de succes și să facă pași pe care alții ezită să-i facă.

De regulă, la baza adevăratului perfecționism stă teama de eșec, care poate duce la multe alte probleme. La fel mai poate fi și necesitatea de a fi acceptat, de parcă oamenii nu vor avea grijă și nu vor iubi o persoană care nu este perfectă. Uneori oamenii care suferă de perfecționism pot să amâne începerea lucrului asupra unui proiect, din motiv că în gând apar toate scenariile posibile de eșec, care îi va împiedica să atingă un rezultat perfect.

Nu lăsa frica de eșec să te oprească.

Este posibil oare de atins perfecțiunea absolută?

Perfecțiunea este un filtru prin care ne vedem pe noi înșine și prin care vedem lumea din jur. Din cauza ei oamenii se simt singuratici, fără valoare sau incapabili să muncească. Acest lucru poate pune în pericol sănătatea mentală și cea fizică. Este bine să tindem spre perfecțiune, deoarece asta ne poate ajuta să nu rămânem în același loc. Dar totodată ar fi bine să înțelegem și să acceptăm faptul că nu vom atinge niciodată perfecțiunea absolută.

Unele studii arată că cu cât nivelul nostru de perfecționism este mai mare, cu atât este mai posibil să avem mai multe tulburări psihologice.

Rețelele de socializare cu siguranță joaca și ele un rol important în acest lucru. Fiind parte din viața noastră deja peste un deceniu, ele au tendința de a arăta mai mult viața frumoasă și momentele perfecte, decât realitatea. Acest lucru afectează mult bunăstarea emoțională a altor persoane. Oamenii deseori iau ca exemplu de viață perfectă ceea ce văd pe ecrane și din această cauză sunt întotdeauna nemulțumiți de viața lor reală.

Semne care arată că ești perfecționist

Tendința spre perfecțiune – calitate sau defect?

Pune-ți următoarea întrebare: tendința spre perfecțiune într-adevăr te ajută să devii mai bun sau totuși mai mult îți scade stima de sine?

Dacă ai răspuns cu prima opțiune, atunci felicitări! Ai o tendință spre perfecțiune sănătoasă. Dar dacă ai răspuns cu a doua opțiune, atunci ar trebui să-ți mai analizezi o dată valorile și principiile de viață și să nu ceri imposibilul de la sine.

Aceasta este o versiune simplificată a paginii. Treci la versiunea completă

Comentarii

Lasă un comentariu
De ce mirosul naște amintiri atât de puternice?
De ce nu dormim bine în altă parte sau în locuri străine decât acasă?
De ce nu pot adormi sau de ce nu pot să dorm fără televizor?
Care sunt beneficiile unei personalități introvertite?
Este oare posibil să ne schimbăm personalitatea?
Test de logică cu întrebări din matematică
5 sfaturi utile pentru cum să citești mai bine oamenii
Cum să menții o conversație și să o faci interesantă
Cum să începi să faci sport și să nu te dai bătut după câteva zile
Test: Vei putea oare să răspunzi corect la întrebările „de ce” ale copiilor?
11 cele mai periculoase și otrăvitoare plante din lume despre care ar fi bine să știi
10 semne că fostului tău iubit îi este dor și încă se gândește la tine