Fii la curent
Activează notificările și fii primul care află despre noile noastre articole, jocuri și teste.

De ce nu pot adormi sau de ce nu pot să dorm fără televizor?

Ai avut vreodată să vrei tare să dormi când privești la televizor, dar după ce îl oprești nu rămâne nici o urmă de somnolență? De parcă ai oprit dorința de a dormi odată cu televizorul. De ce se întâmplă asta?

Există două motive principale de ce nu poți adormi fără televizor:

Faptul că îți este greu să adormi fără „cutia magică” nu este întâmplător. Cel mai probabil că ți-ai făcut-o singur cu mâna ta, dar nu iți dai seama de asta. Mai jos am descris cele mai frecvente două motive de ce nu poți adormi fără televizor:

1. Televizorul îți distrage creierul de la gândurile obsesive

Știm cu toții cât de obsedante pot fi gândurile înainte de culcare și cât de mult acestea pot împiedica să adormi. În timp ce privești la televizor, atenția ta stă concentrată asupra televizorului și nu ai timp să te gândești la altceva. Atunci, când oprești televizorul, nu mai există nimic care să-ți distragă creierul și el începe a se înveseli singur.

Cu alte cuvinte, creierul este asemenea unui grup de oameni care discută între ei. Când te uiți la televizor, o parte din creierul tău spune: „Liniște, vă rog! Eu mă uit la televizor!”. Drept urmare, celelalte părți stau în liniște, se plictisesc și adorm. În cele din urmă, partea creierului care privește la televizor obosește și adoarme și ea.

Dar atunci, când te culci fără televizor, creierul tău are mult timp liber. Prin urmare, orice parte a creierului poate să „vorbească” ce vrea. Și chiar dacă una dintre ele începe să adoarmă, celelalte o vor trezi cu zgomotul lor. În cele din urmă, tot mai multe părți ale creierului adorm din cauza epuizării complete, oricât de zgomotoase ar fi celelalte.

de ce nu pot adormi sau de ce nu pot sa dorm fara televizor

2. Condiționare sau asociere

Creierul are capacitatea de a asocia somnul cu ceea ce faci înainte de culcare. Să presupunem, că pentru o perioadă lungă de timp, în fiecare seară înainte de a merge la culcare, faci un duș fierbinte sau privești la televizor. Creierul tău ia aceste acțiuni ca un semn că ești pe cale să te culci și începe să pregătească corpul pentru somn.

În cazurile în care creierul nu primește niciun semnal, atunci el nu vede niciun motiv să se pregătească pentru somn. Deci, dacă ești obișnuit de mult timp să adormi cu televizorul deschis, atunci nu vei putea scăpa imediat de acest obicei.

Să te culci îndată fără să faci ceea ce te relaxează poate duce la stres și poate provoca un somn intermitent sau chiar insomnie.

E bine să privești la televizor înainte de culcare?

Pentru mulți, să privească la televizor înainte de culcare este un lucru necesar pentru a se relaxa. Dacă ești stresat, uitatul la televizor te poate ajuta să scapi de gândurile anxioase din cap, care sunt unul dintre principalii factori care contribuie la insomnie.

Confortul pe care îl oferă privitul la televizor înainte de culcare explică popularitatea acestei activități. Conform unor studii, aproape o treime dintre adulți au raportat că folosesc televizorul ca somnifer.

Privitul la televizor înainte de culcare nu este cea mai bună opțiune, dar aceasta te poate scăpa de gândurile obsesive.

Ce efecte negative are privitul la televizor înainte de culcare?

Cum am mai spus, privitul la televizor înainte de culcare te poate ajuta să adormi, dar asta nu înseamnă că acesta este un obicei sănătos. Majoritatea cercetărilor noi arată că privitul îndelung la televizor, mai ales înainte de culcare, poate afecta negativ calitatea somnului. De regulă, utilizarea dispozitivelor electronice înainte de culcare este asociată cu o calitate slabă a somnului și schimbarea rutinei de somn. Acest lucru poate duce la creșterea nivelului de stres și de oboseală.

Privitul la televizor noaptea târziu poate afecta ceasul biologic al organismului tău. Expunerea la lumină artificială în timpul nopții îți poate perturba ritmul circadian și nivelul de melatonină.

Dacă adormi în fața televizorului, este foarte probabil să fii trezit de sunetul unei noi emisiuni sau de schimbarea volumului în timpul unei pauze publicitare. Tulburările frecvente ale somnului duc la înrăutățirea funcțiilor cognitive pe tot parcursul zilei.

televizorul in timpul pauzei publicitare

Nu uita, un somn bun și calitativ este foarte important pentru sănătatea ta.


Îți recomandăm să citești și: „De ce pisica ta adesea aruncă lucruri jos și cum să te lupți cu asta”

Distribuie
Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată

Niciun comentariu

Aici încă nu sunt comentarii, deci tu poți fi primul.