Fii la curent
Activează notificările și fii primul care află despre noile noastre articole, jocuri și teste.

Este oare posibil să ne schimbăm personalitatea?

Personalitatea determină modul în care interacționezi cu oamenii din jurul tău. Fiecare tip de personalitate are avantajele și dezavantajele ei. O personalitate absolut perfectă nu există, la fel cum nu există și oameni absolut perfecți. Prin urmare, cu toții avem momente când ne dorim să schimbăm ceva în personalitatea noastră. De exemplu, să schimbăm ceva pentru ca să ne fie mai ușor să ne facem prieteni, să nu avem emoții în fața publicului, să fim mai rezistenți la critică sau să fim mai calmi în situații stresante. Deci nu este surprinzător faptul că mulți oameni vor să știe dacă este cu adevărat posibil de schimbat personalitatea sau totuși aceasta este stabilită încă de la naștere.

Care este diferența dintre temperament și caracter?

Pentru a înțelege dacă e posibil de schimbat personalitatea, trebuie mai întâi să înțelegem ce reprezintă ea. Noi știm că personalitatea este determinată de mulți factori. Aceștia includ genetica, educația, experiența, cultura și mediul înconjurător. Genetica determină temperamentul nostru, iar restul factorilor ne determină caracterul.

Temperamentul este o tendință a unei persoane către un anumit stil de comportament, care este moștenită ereditar. În consecință, temperamentul stă la baza formării și dezvoltării caracterului.

Caracterul reprezintă caracteristicile individuale ale comportamentului. Caracterul este determinat de factori de mediu, sociali, culturali, de educație și de experiență.

Este posibil de schimbat personalitatea?

introvertit și extravertit

Dacă dorești să te schimbi din introvertit în extravertit sau invers, atunci acest lucru poate fi extrem de dificil sau chiar imposibil. Dar există lucruri despre care experții spun că pot face schimbări majore și de lungă durată în aspectele personalității tale. De exemplu, este posibil să fii predispus genetic de a fi prietenos și calm, dar lucrul într-un mediu stresant te poate determina să devii mai agresiv și mai nervos decât în ​​alte condiții.

Prin urmare, într-o oarecare măsură, personalitatea poate fi schimbată. Adică tu însuți poți încerca și poți face schimbări în mod intenționat în aspectele personalității tale.

Pentru a înțelege cum este posibil acest lucru, să luăm un exemplu simplu. Să zicem că ești dreptaci și te-ai obișnuit să scrii doar cu mâna dreaptă și că peste o lună ai de susținu un examen foarte important, care nu poate fi amânat. Dar din cauza unei fracturi n-o să mai poți scrie cu această mână timp de câteva luni. Circumstanțele nu te vor lăsa să stai locului și vei învăța să scrii și cu mâna stânga, nu-i așa?

Acest lucru este valabil și pentru personalitatea noastră. Mediul și circumstanțele o pot influența puternic. Uneori ești nevoit să faci lucruri cu care nu ești foarte obișnuit, dezvoltându-ți noi abilități și trăsături de personalitate. De exemplu, dacă ești mai tăcut din fire, dar profesia ta îți cere să fii mai vorbăreț, atunci foarte probabil că cu timpul te vei schimba. Și la fel de probabil e că totul poate reveni la starea inițială odată ce îți vei schimba profesia.

o persoană introvertită la muncă și în restul timpului

Profesorul de psihologie Christopher Peterson și-a dat seama de la început că personalitatea sa introvertită ar putea avea un efect negativ asupra carierei sale academice. Pentru a îmbunătăți situația el a decis să înceapă să se comporte ca un extravertit în situațiile care necesită acest lucru. De exemplu, atunci când avea de susținut o prelegere într-o clasă plină de studenți sau atunci când avea de făcut o prezentare la o conferință. În cele din urmă acest comportament a devenit o a doua natură pentru el. Deși profesorul presupune că încă este un introvertit, el a învățat să se comporte ca un extravertit atunci când este necesar.

Ce putem face pentru a ne schimba personalitatea?

Concentrează-te pe schimbarea obiceiurilor și răspunsurilor obișnuite. Cu toții avem capacitatea de a forma obiceiuri noi și de a schimba pe cele mai vechi. Deci schimbarea cu timpul a răspunsurilor obișnuite și a obiceiurilor este o modalitate de a-ți schimba personalitatea. Desigur, formarea unui obicei nou sau distrugerea unui obicei vechi nu este un proces deloc ușor și necesită mult timp și efort. Dar cu o practică suficientă, aceste noi obiceiuri devin în cele din urmă o a doua natură.

Schimbă-ți convingerile despre tine. Dacă ești de părerea că nu te poți schimba, nu te vei schimba. Dacă încerci să devii mai sociabil, dar ești convins că timiditatea ta este o trăsătură fixă, constantă și neschimbătoare, atunci nu vei deveni niciodată mai sociabil. Dar dacă totuși ești de părerea că este posibil de schimbat personalitatea, atunci într-adevăr ai mai multe șanse să schimbi ceva.

După cum ai înțeles deja, nu îți poți schimba complet personalitatea, dar dacă crezi că este necesar și încerci, poți face anumite schimbări ce țin de ea.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată

Niciun comentariu

Aici încă nu sunt comentarii, deci tu poți fi primul.