Fii la curent
Activează notificările și fii primul care află despre noile noastre articole, jocuri și teste.

Este adevărat că păsările își vor abandona puii, dacă aceștia au fost atinși de om?

Uneori poți să auzi că păsările își abandonează, sau chiar își omor puii, dacă ei au fost atinși de oameni. Cei care spun asta explică acest lucru prin faptul că păsările se tem de mirosurile străine, cum ar fi cel de om. Este oare acest lucru adevărat?

pasărea își hrănește puii

Păsările au simțul mirosului slab dezvoltat

Majoritatea păsărilor au un simț olfactiv slab dezvoltat, deci ele nu vor putea simți mirosul persoanei care i-a atins puii. Doar câteva specii de păsări își pot găsi hrană, folosindu-și simțul mirosului. Studiile arată că unele specii de vulturii, păsările marine, kiwi și papagalii au un simț al mirosului mai bine dezvoltat. Deci este puțin probabil să găsești la tine acasă sau în parc un pui de vultur.

vulture pleșuv are un simț al mirosului bine dezvoltat
Vulturul pleșuv.

Păsările sunt creaturi foarte grijulii

Din păcate există cazuri când părinții își părăsesc cuibul abandonându-și puii, dar în general păsările sunt extrem de grijulii și atente cu urmașii lor. Multe dintre ele, în caz de pericol, se prefac că sunt rănite pentru a distrage atenția prădătorului și a-l îndepărta de cuib. Uneori, în caz de pericol, păsările sunt gata să se mute în altă parte, luându-și puii cu ele.

cuib de păsări gol

Deci nu, păsările nu își vor abandona sau omorî puiul pentru că acesta a fost atins de om.

Se merită oare să ridicăm de jos puii de pasăre?

Dacă ai observat un pui de pasăre care încă nu poate zbura, nu trebuie să te grăbești să-l ridici de jos. Chiar dacă puii pot părea confuzi, adesea părinții lor stau undeva prin apropiere pentru a-i supraveghea. Puii de pasăre destul de des părăsesc singuri cuibul, chiar și atunci când încă nu pot zbura.

Dar dacă se vede clar că puiul a părăsit cuibul prea devreme, de exemplu, dacă nu are pene, sau dacă se află într-un loc periculos, plin de pisici, atunci este mai bine să-l ridici de acolo și să încerci să-l întorci înapoi în cuib.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată

Niciun comentariu

Aici încă nu sunt comentarii, deci tu poți fi primul.