Fii la curent
Activează notificările și fii primul care află despre noile noastre articole, jocuri și teste.

Există oare prietenie între animale?

Prietenia este o relație strânsă care implică încredere, ajutor reciproc și o conexiune emoțională puternică. Noi, oamenii, putem numi un prieten persoana cu care ne simțim bine, persoana cu care avem interese comune sau de la care simțim sprijin emoțional. De cele mai multe ori prietenia ne oferă emoții pozitive.

Dar cum stă treaba cu animalele. Există oare prietenie între animale?

Pe Internet circulă multe imagini cu ”perechi” neobișnuite de animale, în care este vizibilă o prietenie clară între animale de diferite specii. De exemplu: un elefant și un câine, o girafă și un struț, o pisică și o vulpe sau un iepure și un cerb. Prin urmare, putem spune cu siguranță că animalele, la fel ca și oamenii, se bucură să fie în preajma unui alt animal îndrăgit, adică în preajma unui prieten fără nevoia de a se reproduce. Din acest motiv, putem trage concluzia că aceasta reprezintă o relație de prietenie.

prietenia dintre animale, pisica si vulpea
Pisica și vulpea se joacă împreună. Sursa: Imgur

Un studiu despre prietenia a doi cimpanzei

În 1995, primatologul Universității din Michigan, John Mitani, a călătorit în Uganda. Acolo el a studiat 160 de cimpanzei, care trăiau în pădurile Parcului Național Kibale. Primatologul a atras atenție la doi cimpanzei pe nume Hare și Ellington.

Cei doi nu erau înrudiți. Când mergeau la vânătoare cu alți masculi, împărțeau prada între ei, mai degrabă decât să lupte unul cu celălalt pentru asta. Dacă unul dintre ei începea să se lupte cu cineva, celălalt îl susținea. Hare și Ellington zile întregi călătoreau împreună prin pădure. Prietenia lor, așa cum o numește Mitani, a durat până la moartea lui Ellington, în 2002. Ceea ce s-a întâmplat în continuare a fost uimitor și trist în același timp. După moartea prietenului, Hare s-a schimbat brusc. Timp de câteva săptămâni el pur și simplu nu dorea să fie alături de nimeni, de parcă ar fi fost în doliu.

Acest exemplu arată că uneori între animale poate fi o prietenie mai profundă și mai durabilă, ci nu doar o scurtă distracție. Există și alte studii care au arătat că elefanții, delfinii, unii prădători și unele primate, precum cimpanzeii, au capacitatea de a menține relații puternice și de a se împrieteni unul cu celălalt.

De ce animalele prietenesc între ele?

de ce animalele prietenesc între ele

Prietenia este benefică pentru sănătate, supraviețuire și, în cele din urmă, mărește șansele de reproducere. De exemplu: delfinii masculi pot acționa ca apărător unul altuia. Ca urmare, acest fapt permițând fiecărui individ să se apere mai bine de alți masculi în timpul împerecherii.

Prietenia poate contribui la longevitatea și sănătatea animalului. Dintre femelele babuini, cele care au mai mulți prieteni au o rată de supraviețuire mai mare, decât cele care nu au de loc sau au puțini prieteni. Iar la caii, care se strâng în grupuri și se ”îmbrățișează” cu câțiva prieteni apropiați, s-a constatat o scădere a ritmului cardiac. Acest lucru indică un nivel de stres mai scăzut al animalului.

În cele din urmă, prietenia la animale, precum și la oameni, are multe beneficii. De aceea, este bine atunci când ai în jurul tău prieteni adevărați și devotați.


Nu uita să distribui și prietenilor tăi acest articol despre prietenie. Îți recomandăm să citești și dacă este adevărat că și vacile au cel mai bun prieten.

Distribuie
Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată

Niciun comentariu

Aici încă nu sunt comentarii, deci tu poți fi primul.