Fii la curent
Activează notificările și fii primul care află despre noile noastre articole, jocuri și teste.

Este adevărat că și vacile au cel mai bun prieten?

Da, vacile tot prietenesc. Un studiu realizat de Krista McLennan de la Universitatea din Northampton demonstrează că vacile într-adevăr au ”cel mai bun prieten”.

vacile tot prietenesc

Cum a avut loc experimentul Kristei

Studiul a fost realizat la o fermă de vaci. Acolo, cercetătoarea a început să monitorizeze comportamentul vacilor în timp ce acestea pășteau, se odihneau și mâncau. Ea a făcut câteva mii de înregistrări legate de acest lucru. Scopul ei era de a observa care dintre aceste vaci petrec mai mult timp una în preajma alteia.

Krista a descoperit că unele vaci își petrec aproximativ jumătate din timpul lor cu un anumit partener. În plus, aceste preferințe nu erau bazate pe rudenie. După aceasta, Krista a decis să studieze mai bine câteva perechi de potențiali prieteni.

Pentru a efectua acest experiment, ea a selectat șase perechi de vite care petreceau mai mult timp împreună. Astfel, vacile erau izolate împreună cu „prietenul” lor timp de 30 de minute, după care erau izolate cu o vacă la întâmplare, tot pentru 30 de minute. În același timp, lor li se măsura pulsul și nivelul de hormon al stresului(cortizol) în sânge.

În urma acestui experiment s-a stabilit, că atunci când vaca era izolată cu ”cel mai bun prieten” ritmul cardiac al ei era mai mic și în general bovina se simțea mai puțin stresată. Iar atunci, când ea era izolată cu o vacă la întâmplare, bătăile inimii începeau să accelereze și totodată creștea și nivelul hormonilor de stres. Aceste lucruri ne vorbesc despre faptul, că atunci când lângă ea nu era prietenul ei, bovina se afla în stare de stres.

Cercetătoarea mai susține, că dacă fermierii vor plasa vacile mai aproape de ”prietenii lor”, va crește și producția de lapte. De asemenea, acest lucru va îmbunătăți bunăstarea animalelor prin reducerea nivelului de stres.

Prietenia vacilor duce la creșterea producției de lapte

Este oare prietenia vacilor durabilă?

În timpul acestui studiu, cercetătoarea a mai observat un lucru mai puțin îmbucurător. Ea a ținut împreună vacile, care erau prietene, timp de două săptămâni, apoi le-a separat pentru aceeași perioadă de timp. Când au fost reunite după o despărțire atât de lungă, bovinele nu au mai dat niciun semn de prietenie între ele. Prin urmare, putem concluziona că ele totuși nu au o legătură atât de strânsă și că despărțirea pe o perioadă mai îndelungată le distruge prietenia.

Deci, dacă sunteți proprietar de vaci, nu stați între prietenia lor. Lăsați-le să prietenească pentru a crea o stare de bine pentru toți.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată

Niciun comentariu

Aici încă nu sunt comentarii, deci tu poți fi primul.